E-mail hitelesítés – DKIM és SPF rekordok

A legtöbb email rendszer ellenőrzi a feladó felet, hogy mentesítse saját rendszerét a spamektől. A DKIM és SPF rekordok is ezt a célt szolgálják: egy DNS szintű beállítás, amelyet a fogadó fél ellenőrizhet az email kommunikáció közben. Ezzel visszaellenőrizhető, hogy az emailt valóban a domain tulajdonosa küldi-e, illetve, hogy az a szerver küldte-e, amelynek az IP címe a domainhez rögzítve van. Bizonyos szolgáltatók visszautasíthatják a levelek fogadását, vagy spam könyvtárba helyezik az e-mailt amennyiben nincs bekapcsolva a DKIM és SPF rekord, ezért mindenképpen javasolt bekapcsolni ezt a cPanelen!

Keresd meg a cpanelen az E-mail->Hitelesítés menüpontot

 

Email hitelesítés menüpont a cPanelen

Ezután látni fogod, hogy engedélyezve van-e a DKIM és SPF rekord. (Amennyiben még nincs regisztrálva a domained, akkor egy hibaüzenet is megjelenik a státusz alatt, amely azért van, mert a cpanel megpróbálja visszaellenőrizni a meglévő rekordokat, de ez nem sikerül neki, mivel a domain nem működik még.)

Olyan eset is fennállhat, hogy regisztrálva van a domained, de nincs hozzá beállítva DKIM vagy SPF rekord, esetleg mindkettő:

spf hiba jelzés cpanelen

A Repair-re kattintás után kiírja azokat a rekordokat, amelyeket érdemes beállítani a domainhez:

SPF rekord javítás

Ismét a Repair -re kell kattintani a rekordok telepítéséhez. Az eszköz hozzáad egy TXT rekordot az SPF- és egyet a DKIM rekorddal.

SPF telepítés sikeres

DKIM

Miután engedélyezted ezt a funkciót a következő történik: a cPanel beleírja a domain TXT rekordjai közé a DKIM rekordot, amelynek felépítése a következő:

Ez a rekord hosztneve. A „default._domainkey” rész (aldomain) mondja meg, hogy ez egy DKIM rekord.

A további érték pedig maga a rekord lesz, pl:

Jó tudni!

Amennyiben a levelezésed a domainhez nem nálunk van, de a domain nevet mi regisztráltuk, akkor nálunk be kell állítanod azt a TXT rekordot, amelyet a másik szolgáltatónál generáltál.

SPF

A mozaikszó a Sender Policy Framework, amely egy kiegészítő ellenőrzési lehetőséget ad a fogadó email szerverének, hogy kizárólag megbízható küldőktől fogadjanak emaileket így csökkentsék a spamek lehetőségét. Ezt az ellenőrzést ma már a legtöbb nagy email szolgáltató használja, ahogy a mi szervereink is.

Amikor ezt bekapcsolod, akkor a cPanel szintén egy TXT rekordot hoz létre a domained DNS rekordjai közé. A rekord az alábbihoz hasonlóan néz ki:

A teljes TXT rekord pedig így:

Hosztnév:

Típus:

TTL:

Rekord (az „ip4:” után következik a szerver IP címe):

A cpanelen miután bekapcsoltad a DKIM és SPF funkciókat további teendőd nincs. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor több IP címet, vagy hosztnevet kell rögzíteni az SPF rekordban, pl amikor a levelező kiszolgáló több IP címről küldi az emaileket. A Kezelés résznél tudod finomhangolni az SPF rekordot, ha szükséges.

Jó tudni!

Több, különálló SPF rekordot ne állíts be TXT rekordnak, mert ez helytelen beállítás, amelyet a legtöbb fogadó fél, ahol SPF ellenőrzés történik tiltani fog! Amennyiben a cPaneles eszközt használod az SPF rekord beállítására, és beállítasz több IP címet, vagy további hosztnevet, akkor ez egy sorba fogja tenni a rekordot, amely így helyes lesz.

Kiegészítő állomások, amelyek e-mailt küldenek az Ön tartományainak (A)

Itt plusz hosztneveket adhatsz hozzá az SPF rekordhoz.

Kiegészítő MX-kiszolgálók az Ön tartományai számára (MX)

További mx rekordok rögzítésére van lehetőség.

Kiegészítő  IP Címek felvétele a domainhez (IPv4 or IPv6)

További IP címek felvétele az SPF rekordba.

Belefoglalási lista (INCLUDE)

A másik email szolgáltatótól küldött emailek esetén rögzíthető rekordok.

A Frissítés gombbal tudod elfogadni a változtatásokat.

Többféle IP cím vagy hosztnév felvétele

A cPanel felületen az Email Deliverability menüponton kattints a kezelésre, ezen belül kattints az SPF rekordnál a „customize”-ra. Itt keresd meg az IP ADDRESS SETTINGS részt.

A képen látható IP címeket szeretném hozzáadni a meglévő SPF rekordomhoz:

IP cím hozzáadása az SPF rekordhoz

A ‘PREVIEW OF THE UPDATED RECORD’ résznél fogod tudni ellenőrizni a rekordot.

Ezeknek egy TXT rekordba kell kerülniük, amelyek így fognak kinézni például:

Az SPF rekordnak egy darabnak (egy sornak) kell lennie, úgy ahogy a fenti példán is látható. Ha a fentihez hasonló a rekord, akkor fogadd el a beállítást az INSTALL A CUSTOMIZED SPF RECORD gombra kattintva.

Hozzászólás küldése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .