Mit jelent az 1 másodperces VIP garancia?

Kizárólag a VIP tárhelyek esetében garanciát vállalunk rá, hogy weboldalad kiszolgálása kevesebb mint 1 másodperc alatt megtörténik szerverünkről. Ennek technikai feltételeit már leírtuk, így érthető, hogy garanciát tudunk vállalni a szolgáltatás sebességére. Ebben a bejegyzésbe összeszedtük, hogy mit tartalmaz a garancia, mit értünk alatta, és mikor értjük úgy, hogy nem tudtuk teljesíteni.

Hogyan mérjük az 1 másodpercet?

Nehéz mérni egy weboldal kiszolgálásának pontos idejét, hiszen az általunk üzemeltetett szerveren túl beleszól a mérésbe számos Internet szolgáltató telekom cég, akiken keresztülmennek az adatok. Az kimondható azonban, hogy több folyamatos mérés alapján az eredményeknek átlagosan 1s alatt kell lenniük, amibe néha bekerülhet egy-egy nagyobb válaszidő is olyan okok miatt, amire nincs ráhatásunk. Természetesen ilyen esetben is biztosnak kell lennünk benne, hogy nem a szerver a lassú, de a VIP tárhely egy prémium tárhely szolgáltatás, így ezt az eshetőséget minden esetben ellenőrizni fogjuk.

Több eszköz is található az Interneten a sebesség mérésére. Mi a Pingdom Speedtestet és a Chrome beépített Developer toolját használjuk (CMD+ALT+I billentyű kombináció). Ezekből pillanatok alatt kiderülhet, hogy mit érzékel a böngésző vagy egy harmadik fél a weboldalad betöltődésével kapcsolatban.

A Developer tools például megmutatja, hogy saját oldalunk 105ms alatt betöltődik a böngészőbe. Természetesen a teljes oldal nem ennyi idő alatt jelenik meg, mert annak elmeit is be kell tölteni, Javascripteket kell futtatni, formázni kell stb. de ezekre a tényezőkre nehéz előre, az oldal ismerete nélkül bármilyen vállalást tennünk. Így mi a szerver válaszidőre, tehát a 105ms-ra tettünk vállalást, amit ebben az esetben nagyjából tízszer túlteljesítettünk.

Tárhelypark chrome developer tools sebesség
A tarhelypark.hu 105ms alatt letöltődik a böngészőbe

A teljes tarhelypark.hu amúgy 2.63s alatt jelent meg mindennel együtt a böngészőben, ami elfogadhatónak mondható, tekintve a sok elemet és mozgó slidert.

Hasonló értéket mutat a Pingdom is, így az értéket elfogadhatjuk mint valódi kiszolgálási érték.

Tárhelypark pingdom sebesség
Tárhelypark sebessége Pingdom alapján

Mi történik ha több mint 1s?

Ha a weboldalad kiszolgálása több mint 1 másodpercig tart (és ez nem hálózati hiba), akkor automatikusan jár a lentebb leírt Garancia. Ekkor elkezdjük megvizsgálni mi okozta a problémát. Ha kell új szervert helyezünk üzemebe, ha úgy látjuk, hogy ez kevés, akkor javaslatokat adunk az oldal gyorsítására, átkonfigurálására, átprogramozására.

Ha a javaslataink alapján az oldal nem lesz gyorsabb, vagy nem akarod elvégezni a módosításokat, akkor kialakulhat, hogy az oldal nem gyorsítható egyéb kiegészítő szolgáltatás bevonása nélkül, így a következő periódusokban nem tudjuk vállalni az 1 másodperces garanciát. Ez általában nem fordul elő, mert néhány kisebb módosítás csodákat tud tenni a weboldal sebességgel.

Hogyan monitorozzuk az oldalad?

Minden VIP tárhelyet egyedileg monitorozunk elérhetőségre és tartalomra is. Elérhető az oldal akkor, ha a szerver normál (http 200) választ ad, működik a ping. Ez azonban csak arra jó, hogy lássuk nincsen nagyobb szerver hiba.

Az oldal tartalmának monitorozásakor vizsgáljuk az oldalad tartalmát is, például megnézzük szerepel-e rajta egy szöveg, ami a normál megjelenés része. Saját oldalunkon a láblécben a “Minden jog fenntartva” feliratot nézzük. Ez azért jó, mert ha olyan hiba lép fel, hogy az oldal válaszol, elérhető, de rossz a tartalom valamiért, akkor arról is értesülünk. Tipikusan mysql adatbázis túlterhelés esetén, vagy csak egyszerű programozói hiba esetén szokott ez előfordulni.

Itt meg kell jegyeznünk, hogy ezt a monitorozást csak akkor vállaljuk, ha nem fordul elő túl gyakran (hetente), hogy az oldal azért válik elérhetetlenné, mert a programozó módosította. Ha ilyen fordulna elő, akkor erről szólunk, és csak az oldal elérhetőségét vizsgáljuk a továbbiakban.

Garanciális hiba

Abban az esetben, ha nem tudjuk tartani vállalásainkat, az adott havi díjat jóváírjuk vagy visszafizetjük. Ezek az esetek lehetnek:

  • Az oldal több mint egy másodperc alatt kerül kiszolgálásra, és ez egyértelműen nem hálózati hiba
  • Az oldal hibásan jelenik meg vagy nem elérhető a szerver hibájából

Fontos megjegyezni, hogy ha több javaslat és konfigurációs próbálkozás után úgy érezzük, nem rajtunk múlik az oldal sebessége, akkor az adott havi díjat visszafizetjük, de a továbbiakban nem vállalunk garanciát a sebességre.

 

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..