500-as hiba (Internal Server Error)

Ha egy ilyen hiba jelenik meg a weboldalad helyett:

Internal Server Error
Internal Server Error

Semmiképpen se ijedj meg! Sokan az Internal Server Error felirat láttán rögtön a tárhely működési zavarára gondolnak, azonban a legtöbb esetben egy egyszerű .htaccess beállítás okozza, amelyet könnyedén javítani lehet! Ebben a cikkünkben arról olvashatsz, hogy mi a teendőd 500-as hiba esetén, hogy pár perc alatt újra működjön az oldalad.

Mi is az a .htaccess?

A .htaccess egy fájl, így ahogy látod, kiterjesztés nélkül, ponttal az elején, amelyet, ha elhelyezel a weboldalad könyvtárában, akkor különböző hasznos műveleteket végezhetsz el vele, mint pl. átiránytás, IP cím tiltás vagy engedélyezés, és megannyi más. A legtöbb CMS rendszer, mint pl. a Drupal vagy Joomla használ ilyen fájlt, az alapértelmezett telepítésnél általában htaccess.txt -ként települ fel a weboldalad könyvtárába. Ha ezt átnevezed .htaccess -re, akkor működésbe lépnek azok a benne lévő beállítások, amelyek előtt nincs # karakter.

Jó tudni!

A .htaccess egy rejtett fájl, tehát ha FTP-n keresztül, vagy a cPanel fájlkezelőjén keresztül meg szeretnéd találni, mindenképpen engedélyezd a rejtett fájlok láthatóságát!

Internal Server Error: mi okozza a hibát?

Ennek ellenőrzésére lépj be a cpanelre, és keresd meg a Napló->Hibanapló menüpontot

Ha ilyen szöveget látsz:

akkor az Options +FollowSymLinks sort ki kell kommentezned a .htaccess fájlból azzal, hogy elé írsz egy # karaktert.

Joomla oldal esetén

Keresd meg a .htaccess (rejtett) fájlt a weboldalad telepítési könyvtárában (ha a fő domainedre telepítetted, akkor a public_html könyvtárban találod) majd szerkeszd.

Keresd meg az

sort és tegyél elé egy # -et.

így nézzen ki

ezután be fog töltődni a weboldalad.

Drupal weboldal esetén

Keresd meg a .htaccess (rejtett) fájlt a weboldalad telepítési könyvtárában (ha a fő domainedre telepítetted, akkor a public_html könyvtárban találod) majd szerkeszd.

Keresd meg az

sort és tegyél elé egy # -et.

így nézzen ki

Ezen kívül fontos, hogy itt még nem végeztél, egy másik helyen lévő .htaccess-t is módosítanod kell, de ezt csak akkor fogod megtalálni, ha már valamilyen template-t telepítettél:

/sites/default/files könyvtárban levő htaccess fájlt is módosítani kell erről:

Erre (tehát így helyes):

WordPress weboldal esetén

Az Options +FollowSymlinks beállítás nincs benne az alapértelmezett WordPress htaccess -ben ha mégis előfordulna, akkor azt ugyanúgy ki kell kommentezni belőle, mint pl. a Joomla esetén.

Könyvtár jogosultság hiba

Ha ezt a hibát találod a hibanaplóban:

akkor a fájl jogosultságával van a probléma. A helyes jogosultság fájloknál általában 644, mappáknál pedig 750, vagy 755

A cPanel fájlkezelőjében tudod megváltoztatni a fájlok/mappák jogosultságát egyenként, vagy csoportosan pl. egy FTP programmal. A cPanel fájlkezelőjében a fájlra jobb gombbal kattints, majd a change permission-re, és ezután távolítsd el a pipákat a megfelelő helyekről úgy hogy a jogosultság 644 legyen, ha fájlról van szó.