Aldomainek (Altartományok)

Mik az aldomainek?

Az aldomainek vagy altartományok a weblapod különböző részeire mutató URL-ek, amellyel a domainen belül alcsoportokra oszthatod a weboldaladat tartalmi szempontból. A fő domain nevedet, és egy előtagot használnak. Ha például egy blog aloldalt szeretnél létrehozni a domaineden ami a „testdomain.hu”, akkor a domain-edhez tartozó aldomain lehetne a „blog.testdomain.hu”.

Az aldomainek létrehozása díjmentes, mivel nem szükséges külön domaint regisztrálni hozzá, de akár külön weboldalt is megjeleníthetsz az egyes aldomaineken, vagy akár átirányíthatod másik szerverre, vagy mappára a saját tárhelyeden.

Aldomain (altartomány) létrehozása

Aldomain létrehozásához írd be az altartomány nevét. A Dokumentumgyökér lesz az a könyvtár, ahol az aldomainhez tartozó fájlok lesznek, ezt a program automatikusan kitölti, miután beírtad a nevet az Aldomain mezőbe. Itt megadhatod az aldomain nevét, azt, hogy melyik domainedhez szeretnél aldomaint létrehozni és azt a könyvtárat a tárhelyeden, amelyből szeretnéd, hogy működjön. Bármelyik könyvtárra beállíthatod, akár elkülönítheted egy másik mappában is az aldomaineket, mint ahol a domained tartalma van. Alapértelmezés szerint a cpanel a tárhelyed gyökere/aldomain név mappát fogja felajánlani. Ezután a Létrehozás gombbal elkészül az új aldomained, és a mappát is létrehozza hozzá a cPanel.

aldomainek létrehozása a cpanelen

Az „Aldomain módosítása” résznél találod a keresőt, ha pl sok aldomained van, akkor ez nagy segítség. Ez alatti listában találod a létrehozott aldomaineket.

Aldomainek eltávolítása

Ha már nem szeretnéd, hogy egy könyvtár elérhető legyen a konyvtarnev.domain.com révén, akkor a listában keresd meg az aldomaint és kattints az eltávolításra. Ez a könyvtár tartalmát nem távolítja el. Ha a könyvtárat is el szeretnéd távolítani, akkor töröld a könyvtárat a Fájlkezelővel vagy FTP-n keresztül.

FTP hozzáférés

Ha szeretnél  ftp hozzáférést biztosítani ehhez az aldomainhez, egyszerűen hozz létre egy FTP felhasználót ugyanazzal a felhasználónévvel, mint ami az aldomain alapneve, ezt láthatod az Aldomain oszlopban alul. Például, ha az aldomain-ed a szamlazas.domain.com, hozd létre a szamlazas ftp felhasználót, hogy hozzáférése legyen az aldomainhez, és csak ahhoz. Ezt az FTP hozzáférést aztán kiadhatod bárkinek, akit szeretnél, ha hozzáférne a tárhelyed ezen mappájához. Neki azonban nem lesz jogosultsága megtekinteni más mappát a tárhelyeden.

Aldomain felbontás

Mielőtt az aldomain-ed teljesen aktívvá válhatna, várni kell, amíg a DNS szerverek frissülnek. Ez a folyamat legfeljebb néhány órát vesz igénybe.

DNS rekordok az aldomainhez

A cPanel létrehozza a szükséges DNS rekordot is az aldomainhez. Ha az aldomainedet át szeretnéd irányítani egy másik szerver IP címére, akkor ezt a Domainek->Speciális zónaszerkesztő menüpontban tudod beállítani.

Hozzáadott domain és aldomain kapcsolat

A cPanel automatikusan létrehoz egy aldomaint a tárhelyeden ha Hozzáadott domaint állítasz be. Ez az aldomain alapértelmezés szerint így fog kinézni: hozzadott.fodomain.hu

Jó tudni!

Ha azt szeretnéd, hogy az ilyen aldomain ne működjön, akkor törölheted a Domainek->Speciális zónaszerkesztő menüpontban az aldomainhez tartozó rekordot. Pl.: hozzadott.fodomain.hu IN A 3600 80.77.123.145  és www.hozzadott.fodomain.hu IN A 3600 80.77.123.145 sorokat.