Cache plugin telepítése WordPresshez

Amikor weboldaladat lassúnak érzed, vagy a cPanelen látod, hogy korlátozásra került az oldal a túlzott erőforrás felhasználás miatt, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy telepítesz az oldalhoz egy cache bővítményt. Mi a W3 Total Cache plugin telepítését javasoljuk.

Miért jó cache plugint használni?

Mert felgyorsítja az oldal betöltődését azzal, hogy csökkenti a szerver felé az adatbázis lekérdezések számát, megakadályozza az ismételt lekérdezéseket, tömöríti a HTML, CSS, és Javascripteket mielőtt még a böngésző feldolgozná az oldalt. Mindez az oldal betöltődését gyorsítja.

Cache telepítés előtt…

Gondold végig, hogy mi lassíthatja az oldalt, pl. érdemes megnézni, hogy nincsenek -e nagyon nagyméretű, pl 500Kb-nál nagyobb képek az oldalon, amelyeket törölj az oldalról, és tölts fel egy jobban tömörítettet helyette, ha szükséges változtass a kép méretén! Lehetőleg egy oldalon ne legyen sok média tartalom, videókat külső megosztóról (pl. Youtube, Vimeo) rakj be az oldalra linkkel. Használd a böngésződbe épített webfejlesztő eszköz network részét (Chromeban További eszközök->Fejlesztői eszközök->Network fül és egy oldal újratöltés)! Lehetőleg ne legyen az oldalon sok animáció, az egyszerűbb oldal sablon gyorsabban töltődhet be.

Jó tudni!

Mielőtt telepíted a plugint készíts másolatot a WordPress fájlokról és az adatbázisról, hogy vissza tudd állítani a telepítés előtti állapotot, ha szükséges!

W3 Total Cache telepítése

Lépj be az oldalad admin felületére, kattints a Bővítmények->Bővítmény hozzáadására

Keress rá a W3 Total Cache bővítményre, majd kattints a Telepítés most gombra!

Telepítés után kattints a „Bekapcsol”-ra!

W3 Total Cache beállítása

A plugin telepítésével még nem vagy kész, a cache bővítményt be is kell állítani a kellő eredmény eléréséhez. Az alábbiakban a legtöbb weboldalhoz megfelelő beállításokat fogsz találni, de fennáll az esélye, hogy valamilyen más, speciális beállításra van még szükséged a leírtakon felül. Lehet, hogy valamelyik opció nem működik a telepített témával, vagy más pluginnel. A beállítás előtt tehát mindenképpen javasolt az adatmentés!

Jó tudni!

A Cikkünkben taglalt beállításokat egyből be tudod importálni a W3TotalCache beállításainál a Performance->General Settings->Import/Export Settings->Import Configuration résznél! A beállítás fájlt innen tudod letölteni. A fájlt csomagold ki mielőtt importálod, az importálható fájl kiterjesztése: json.

Kézi beállítás

Kattints a bővítmények résznél a Settings-re…

…vagy a Performance -> General Settings résznél tudod elérni a beállítási felületet.

General

itt a Toggle all caching types on or off (at once) opciót ne használd, az opciókon egyenként végigmegyünk, és leírjuk,hogy mit érdemes bekapcsolni.

A Preview Mode-ot kapcsold be, ha tesztelni szeretnéd a beállításokat, mielőtt az élesen működni kezdene az oldalon. A Deploy-jal tudod élesíteni a beállításokat.

A következő opciókat kapcsold be:

Page Cache

  1. Kapcsold be ezt a módot: Page Cache: Enable
  2. Page cache method: Disk: Enhanced

 

Minify

Ezzel a beállítással tömöríti a css és javascipt fájlokat a plugin.

Jó tudni!

Az opció bepipálásakor felugró ablak figyelmeztet, hogy vannak olyan oldalak, amelynél ez az opció nem használható, vagy nem működik. Ajánlott bepipálni, mivel fontos tömörítést végez, de ha az oldalad mégsem jönne be a beállítás után, akkor ezt érdemes kikapcsolva hagyni.

Browser Cache

Kapcsold be ezt az opciót

Fragment Cache

Itt állítsd az opciót: Disk -re

További beállítások

Page Cache

Kattints a Performance->Page Cache menüpontra

A képen látható opciókat pipáld be:

Minify

A következő opciókat pipáld be

Minify – General

Minify – HTML&XML

Minify – JS

Minify – CSS

Minify – Advanced

Ezen a részen nem kell változtatnod az alapbeállításokon, de kivétel oldalakat adhatsz meg, ahol a minify cache nem érvényesül.

A végén kattints a Save all Settings&Purge All Caches gombra.

Browser Cache

Csak azokat az opciókat jelöl be, amelyről az alábbi képeket látod!

Browser Cache – General

——————————————————————

——————————————————————

Browser Cache – CSS&JS

——————————————————————

——————————————————————

Browser Cache – HTML&XML

Browser Cache – Media&Other files

——————————————————————

——————————————————————

A végén kattints a Save all Settings&Purge All Caches gombra. Ezzel elvégezted a beállításokat.

A többi opciót nem kell bepipálnod, hacsak nem használsz speciális CDN rendszert, mint pl a Cloudflare, vagy más szolgáltatást! Természetesen lehetnek weboldal-specifikus beállítások, amely esetben bizonyos opciók nem működnek, másokat viszont engedélyezned kell. Hibás betöltődés esetén, vagy ha egyáltalán nem tudsz belépni az adminra, akkor nevezd át a WordPress plugins könyvtárban a w3TotalCache mappáját (/wp-content/plugins/w3-total-cache).

A weboldal betöltődési idejét több oldalon is ellenőrizni tudod, pl Google Page Insights, vagy a GTmetrix. A valós betöltődési időt a böngésződ inkognitó módjában tudod magad ellenőrizni, mert ha be vagy jelentkezve, akkor a cache nem érvényesül (utóbbi beállítás függő).