Domain átirányítások kezelése

A domain átirányítások segítségével átirányíthatod egyik domainedet, vagy akár egyik domained aloldalát a másikra (301-es átirányítás). 

Átirányítók hozzáadása

  1. Domain átirányítás hozzáadásához add meg az átirányítandó domain nevét (ha alkönyvtárat akarsz átirányítani, akkor azt add meg a domain neve melletti mezőben a / után)
  2. Válaszd ki az átirányítás típusát. Ha állandót választasz (301), akkor a böngésző mindig az új címen fogja keresi az oldalt, nem pedig a régin először, mint az ideiglenes típus (302) esetében.
  3. Add meg a domaint, amire át akarod irányítani az oldalra látogatókat.
  4. A Joker karakter (wild card) átirányítás azt jelenti, hogy az összes oldalt, ami a megadott domain alatt van át fogja irányítani a másik domainre és ott ugyanazokat a linkeket fogja keresni a böngésző, csak immár az új domainen.
  5. A Hozzáadás gombra kattints az átirányítás beállításához.

Fontos

Az „Ide irányít át” mezőbe mindig http:// vagy https:// formátumban írd be a célt, mint ahogy az alábbi képen is látod!

Miután végeztél a lap alján a Jelenlegi átirányítások mezőben láthatod a beállított átirányításokat.

Domain átirányítása http -ről www-re

Amikor az oldalad a www-s aldomainről működik, akkor szükséges lehet beállítani egy átirányítást a domainnev.hu -ról a www.domainnev.hu -ra. Ezt így tudod elvégezni:

A helyettesítő átirányítást azért érdemes bejelölni, mert ilyenkor a domainhez tartozó minden oldal átirányítása működni fog. Pl. a testdomain.hu/valami link is át fog irányítódni a www.testdomain.hu/valami oldalra.

Átirányítás http-ről https-re

Ezt a fajta átirányítást nem a domain átirányítóknál tudod beállítani, hanem a htaccess-ben. Ehhez az alábbi 3 sort kell rögzítened a .htaccess fájl elején:

További beállítások is szükségesek lehetnek, erről részletesen írunk ebben a cikkünkben.

Tesztelés, hibajavítás

Teszteld az átirányítást a böngésződ inkognitó ablakában! Azért kell inkognitó ablakot nyitni, mert ez kikerüli a böngésző gyorsítótárat, és a korábban megjegyzett átirányításokról nem tud. Ha nem működik az átirányítás, akkor ellenőrizd a következőt:

A cPanel az átirányítás beállításakor nem tesz mást, mint beleírja a .htaccess fájlba az átirányításhoz szükséges sorokat. Azonban ezeket a sorokat a htaccess fájl végére írja. Amennyiben van másik átirányítás a htaccess-ben korábbról, akkor emiatt esetleg nem működik az újonnan beállított átirányítás. A teendő a következő:

  1. A cpanel fájlkezelőjével ments le a .htaccess fájlt a gépedre, hogy legyen másolatod!
  2. A cpanel fájlkezelőjével szerkeszd a .htaccess-t! A htaccess szerkesztéséhez itt találod a leírást.
  3. Keresd meg a fájl végén lévő, átirányításért felelős sorokat. A következőhöz hasonlót kell keresni:

Jelöld ki ezeket a sorokat, vágd ki ctrl (vagy cmd) x -szel, és illeszd be a fájl elejére ctrl (vagy cmd) v -vel. Majd ments el a htaccess-t.

Ezután ellenőrizd újra az átirányítást a böngésződ inkognitó ablakában.

Átirányítók eltávolítása

Az átirányításoknál kattints a törlésre annál az átirányítónál, amelyet törölni szeretnél. Ez a .htaccess fájlból is törli azokat a sorokat, amelyek arra az átirányításra vonatkoznak.