Elavult, feltörhető Joomla verziók

1.5-ös Joomlád van? Szabadulj meg tőle! 1.6, vagy 1.7 még rosszabb, hiszen ehhez még az 1.5-öshöz képest is kevesebb biztonsági frissítést adtak ki! Ugyanez a probléma a 2.5.x verziókkal is, kizárólag a 3.x verziókból a legfrissebbet támogatjuk!

Nem egyszer keres meg minket azzal megrendelőnk, hogy feltörték a weboldalát és már a Google is letiltotta a weboldalt, és nem tudja, hogy mit tegyen. Ilyenkor mi ellenőrizzük, hogy milyen oldalról is van szó, és az esetek 90%-ban kiderül, hogy az elavult 1.5-ös (esetleg 1.6, vagy 1.7-es), vagy 2.x verziójú Joomláról. Ebben az esetben csak azt tudjuk javasolni, hogy frissítsék a Joomlát 3.x verziókból a legfrissebbre, különben nincs értelme visszarakni az oldalt biztonsági mentésből sem, hiszen bár mikor újra feltörhetik. Ennek oka az, hogy a régi Joomla verziók olyan biztonsági réseket tartalmaznak, hogy akár kisgyerekek fel tudják törni, 5 perc internetes keresgélés után.

Az 1.5 -ről a frissítés sok esetben sajnos nem egyszerű: általában az 1.5-ös Joomlára telepített komponensek nem működnek a 2.5 vagy 3.x -es Joomlákkal. Így a vége az, hogy újra kell gyártani a korábbi weboldalt, új komponensekkel. Megéri? Feltétlenül! Nem csak azért, mert az újabb PHP verziókkal egyre kevésbé kompatibilis az 1.5-ös Joomla (ha nincs kikapcsolva az error_reporting mindenféle hibaüzenetek jelennek meg az oldalon), hanem azért is, mert nem alhat nyugodtan egy ilyen oldal tulajdonosa, az bármikor az önjelölt „hackerek” martalékává válhat.

Ezért arra kérünk mindenkit, hogy ellenőrizze, hogy milyen verziójú Joomlával rendelkezik! A Chrome-hoz illetve a Firefox-hoz is létezik olyan bővítmény, amellyel könnyen kideríthető a verziószám. És ha 3.x -es verziónál régebbi Joomlával rendelkezel, akkor a lehető legrövidebb időn belül cseréld le 3.x legfrissebb verziókra!

Jó tudni!

Ha újratelepíted a Joomlát akkor a tárhelyeden a cpanelen keresztül tudod pár kattintással feltenni a legfrissebb verziót!