htaccess trükkök WordPresshez

A htaccess fájl módosításával különböző fontos beállításokat tudsz elvégezni az oldaladhoz. Növelheted az oldal biztonságát, átirányításokat állíthatsz be, nem kívánatos IP címeket zárhatsz ki, és még sok mindent be tudsz állítani ezzel az egyetlen fájllal!

Mi az a htaccess, és hol találom?

A .htaccess egy rejtett szerver konfigurációs fájl, amely a legtöbb CMS rendszer, mint pl. a WordPress működéséhez is elengedhetetlen, ezért, ha új WordPress-t telepítettél, akkor megtalálod a telepítési könyvtárban, miután engedélyezted a fájlkezelődben a rejtett fájlok mutatását.

Kezelés a cPanel fájlkezelőjében

cPanel->Fájlkezelő->Beállítások->Rejtett fájlok mutatása

Ezután fogod megtalálni a .htaccess -t a WordPressed telepítési könyvtárjában.

Jó tudni!

Mielőtt módosítod ezt a fájlt, mentsd le a gépedre, hogy vissza tudd állítani, ha szükséges!

Az alapértelmezett wordpress htaccess tartalma:

Ezt a tartalmat tudod kiegészíteni az alábbi trükkökkel. A fenti kódot ne módosítsd, ez a szép URL-ek megjelenítéséhez szükséges kódsor a htaccess-ben.

Htaccess parancsok a biztonság növeléséhez

Admin elérés korlátozása

Az admin oldal elérését kitiltod az alábbi paranccsal az összes IP címről, kivéve a sajátodat. A saját IP címedet ezen az oldalon tudod lekérdezni. Ha megvan, akkor másold be az IP címedet a 111.111.111.111 helyére. A htaccess fájlodat a cpanelen vagy FTP-n keresztül bármikor tudod módosítani, és felveheted az új IP címedet ha megváltozik, vagy akár több IP-t is megadhatsz!

További trükköket találsz az admin oldal korlátozásával kapcsolatban itt.

WordPress feltöltési mappa védelme

Ehhez a wp-contents/uploads könyvtáradban kell létrehoznod a .htaccess fájlt

Majd jobb gomb->Edit és írd be a következő sorokat, majd mentsd el:

Mappa listázás letiltása

A publikus mappák tartalma alapértelmezés szerint listázható. Ha pl a WordPress -es mappák mellé létrehozol egy mappát, akkor annak tartalma látható lesz, amíg az alábbi egy sort nem írod be a WordPress telepítési könyvtár gyökerének htaccess-ébe:

Bizonyos IP címek kizárása

Amennyiben az oldalad statisztikájában azt veszed észre, hogy egy bizonyos IP címről túl sok kérés érkezik, könnyen letilthatod a htaccess-ben az alábbi paranccsal:

Helyettesítsd a támadó IP címét az 111.111.111.111 helyére!

.htaccess fájl védelme a módosítás ellen

wp-config.php védelme

A wp-config.php egy fontos beállítási fájl a WordPress telepítési könytár gyökerében, ahol fontos adatbázis adatok is tárolódnak. Ennek védelméhez add hozzá az alábbi sorokat a .htaccess-hez:

 A fenti beállítások letöltése egyben

A fent leírt beállításokat innen tudod lemásolni egy .htaccess fájlban. Ez csak azokat a kódokat tartalmazza, amelyeket a WordPress telepítési könyvtárad gyökerében tudsz elhelyezni, ha pl a tárhely fő domainjéről van szó, akkor a public_html mappában.

 

Hozzászólás küldése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .