Joomla oldal költöztetése 2/2 – Visszaállítás

Cikkünk első felében a Joomla oldal lementését taglaltuk. Ebben a leírásban pedig megtudhatod hogyan kell visszaállítani a korábban lementett Joomla oldaladat és a hozzá tartozó adatbázist.

Jó tudni!

Ez a cikkünk régebben íródott, és lehet, hogy már elavult információkat tartalmaz.

Az új tárhelyen az adatbázis importálása

Jó tudni!

Ha nem cPanel volt, ahol a mentést végezted, akkor valószínűleg phpMyAdmin felületről kellett exportálnod az adatbázist. Ez esetben létre kell hoznod itt egy ugyanolyan nevű adatbázist a cPanel->Adatbázisok->MySql adatbázisok menüpontban, majd a phpMyAdmin felületen be kell importálni a mentést. Ezután ugorj ezen leírás 7. pontjára!

1. Válaszd a cPanel->Fájlok->Mentés varázsló menüpontját

2. Kattints a Visszaállítás gombra

3. Válaszd a MySql adatbázisok gombot

4. Tallózd be a korábban lementett mySQL archiv fájlt, majd kattints a Feltöltés gombra

5. A visszaállítás alatt ne hagyd el a következő képernyőt, addig, amíg a lap alján ehhez hasonlót nem látsz

6. Ezután menj a cPanel->Adatbázisok->MySQL adatbázisok menüpontba

7. Hozz létre egy ugyanolyan nevű felhasználót, mint az adatbázis, és add meg neki azt a jelszót, amely a régi tárhelyen meg volt adva az adatbázishoz.

8. Add hozzá a felhasználót az adatbázishoz!

9. Jelöld be az All Privileges dobozt! Fontos, hogy minden jogot megadj az adatbázis usernek.

Ezzel elvégezted az adatbázis visszaállítást. Jöjjön végül a Joomla fájlok visszaállítása!

Joomla mentés visszaállítása

10. Nyisd meg a cPanel->Fájlok->Fájlkezelőt

11. Válaszd ki az előzőleg létrehozott domained/aldomained gyökér mappáját, majd kattints az Ugrás gombra. Mappák létrehozásához itt, aldomain létrehozásához pedig itt találsz segítséget.

12. Kattints a Feltöltés gombra

13. Tallózd be az előzőleg Akeeba backuppal lementett fájlt

Ha végzett a feltöltéssel ilyesmit kell látnod a jobb alsó sarokban

14. Kattints a zip fájlra jobb gombbal, és válaszd az Extract menüpontot

15. Csomagold ki úgy a fájlokat, hogy a dokumentum gyökérbe kerüljenek. A kibontás mező maradjon üres!

16. Írd be a böngésződ címsorába a domain-t, amely mappájába másoltad a fájlokat. A példa esetén ez egy aldomain. Ha beírtad a címet, automatikusan átirányít a domained.hu/installation/index.php oldalra.

17. Megjelenik az Akeeba Backup telepítője, amely vissza fogja állítani az oldalad. Ha minden error check “yes”, akkor mehetsz tovább a Next gombra kattintva.

18. Ebben a lépésben kell megadnod az adatbázis nevét, a usert, és a hozzá tartozó jelszót. Ha ez megvan kattints a Next gombra

Ha kész a visszaállítás egy ilyen üzenetet fogsz látni

19. Ezen az oldalon megadhatod az oldalad nevét és egyéb információkat. Általában ezt az alap értékeken lehet hagyni. A Next gombbal lépj az utolsó oldalra

20. Ez az utolsó oldala a visszaállításnak. Kattints a Remove the installation directory linkre az installáló könyvtár törléséhez

Ezzel készen vagy. Sikeresen visszaállítottad a Joomla oldaladat. Ellenőrizz mindent az oldalon, hogy jól működik-e! Ha valami mégsem stimmel ismételd meg a mentést a régi tárhelyedről, ha szükséges!

16 Hozzászólás

 • Trackback: Joomla oldal költöztetése 1/2 – Mentés | Tárhelypark segítség
 • Bambuk László
  Posted 2013. 10 26. 06:03 0Likes

  Hasznos kis leírás.
  Örülök hogy ilyenek is vannak.
  Üdv
  Laci

 • Pantera
  Posted 2014. 01 19. 20:45 0Likes

  Nagyon jó cikk!
  De mia helyzet akkor, ha van egy kész joomla oldal, aminek a teljes struktúráját szeretném felhasználni egy másik oldalhoz, hogy ne kelljen az összes beépülő modult és hasonlókat előről egy új telepítéssel megcsinálni? Tehát gyakorlatilag azonos tárhelyen lenne két azonos rendszer, csak a design és a tartalom lenne más. Hogyan menthetem át a már kész és jól működő joomla rendszert egy másik weblaphoz, azonos tárhelyen?

 • Endre
  Posted 2014. 01 19. 20:58 0Likes

  Szia!

  Nem lesz annyira nehéz dolgod szerencsére:
  – Fontos: az elején csekkold, hogy a Joomla admin felületén meg kell -e adni, hogy milyen domainen üzemel…
  – Mentsd le a joomla telepítési könyvtárból a fájlokat és könyvtárakat saját gépre pl. FTP-n
  – Mentsd le az adatbázist (PHPmyadmin-ból exporttal)
  – A másik domaint vedd fel a cpanelen amire a másik oldal fog menni (hozzáadott domainként, vagy ha mondjuk aldomainen lesz, akkor egy aldomaint vegyél fel, szintén a cpanel doaminek menüpontjában)
  – másold fel a tárhelyre a lementett fájlokat és könyvtárakat a hozzáadott vagy aldomain mappájába
  – készíts egy új adatbázist cpanel->adatbázisok->my sql adatbázisok menüpontban, hozzá usert passworddel, és a kettőt ugyanitt kösd össze
  – a configuration php-ben írd át az adatbázishoz tartozó dolgokat, amik megváltoztak.
  Ha a korábbi oldalon használtál htaccess-t akkor hiba esetén azt mindenképpen ellenőrizd, hogy nincs-e benne pl az eredeti doaminhez kapcsolódó átirányítás.

 • Kaszás Attila
  Posted 2014. 02 17. 17:53 0Likes

  Sajnos elakadtam mindjárt az elején. Letöltöttem az Akeeba backup magyar fordítását, majd sikeresen feltöltöttem azt a joomla lapomra a megadott utasítások alapján. Ezek után telepíteni akartam az Akeeba backup 3.10-es változatát, de nem telepíti. Kiírja piros alapon, hogy you need php 5.3.1 or later to install this component. Alatta pedig Komponens telepítése: egyéni telepítőrutin hiba. Ezek után próbálkoztam másik Akeeba változatokkal, de a helyzet ugyanez. Mit tegyek, kérlek segíts! Köszönöm szépen a válaszod! Üdv: Kaszás Attila

 • Endre
  Posted 2014. 02 17. 21:50 0Likes

  Szia! Úgy tűnik, hogy 5.3.1-es php verzió alatt nem tudod telepíteni az akeeba plugin ezen változatát.
  Azt tudod tenni, hogy Akeeba használata nélkül oldod meg a költözést, azaz a letöltött fájlokat és adatbázist felmásolod a tárhelyre a megfelelő módon, majd a configuration.php -ben módosítod a public $user,public $password,public $db sorok értékeit a megfelelőre.

 • Kaszás Attila
  Posted 2014. 02 18. 09:14 0Likes

  Kedves Endre! Köszönöm a tanácsodat, megpróbálom, ahogy írtad!

 • Kaszás Attila
  Posted 2014. 02 21. 20:06 0Likes

  Kedves Endre! Több próbálkozás után mégis csak sikerült feltelepítenem az Akeeba egyik régebbi változatát. A számítógépemen létrehoztam először egy joomla oldalt wamp szerver alatt. Az Akeeba feltelepült, magyarítottam is, és lementette a wamp szerver alatti weboldalt, zip file-ben sikerült kimentenem. Most az éles tárhelyen lévő weboldalammal is megpróbáltam. Minden sikerült, de a mentésnél 74%-nál leállt, a következő üzenettel: Couldn’t write to the archive file; check the output directory permissions and make sure you have enough disk space available.[len=0 / 188258]. Letöröltem a tárhelyemről minden felesleges dolgot kb. 600Mb-ot és újra próbálkoztam, de az eredmény ugyanez. Mit javasolsz, mit tegyek most, mi lehet a hiba? Segítségedet előre is köszönöm! Kaszás Attila

 • Vörös Péter
  Posted 2014. 03 16. 15:37 0Likes

  Sziasztok!

  A jelenlegi Joomla 2.5 oldalamat akarom átköltöztetni. Lementettem a mostani könyvtárstruktúrát, és feltöltöttem a tárhelyetekre. Igazából az sql adatbázis importálása nem működik. Megcsináltam az üres sql létrehozást, létrehoztam egy ugyanolyan nevű felhasználót (engedélyeztem az összes privilégiumot), és mégis kiírja a phpmyadmin, hogy “access denied” ehhez az adatbázishoz. Mit hagytam ki szerintetek?

 • Vörös Péter
  Posted 2014. 03 16. 15:38 0Likes

  Sziasztok!

  A jelenlegi Joomla 2.5 oldalamat akarom átköltöztetni. Lementettem a mostani könyvtárstruktúrát, és feltöltöttem a tárhelyetekre. Igazából az sql adatbázis importálása nem működik. Megcsináltam az üres sql létrehozást, létrehoztam egy ugyanolyan nevű felhasználót (engedélyeztem az összes privilégiumot), és mégis kiírja a phpmyadmin, hogy “access denied” ehhez az adatbázishoz. Mit hagytam ki szerintetek?

  Köszi a segítséget előre is.
  Vörös Peti

 • Keresztes György
  Posted 2014. 04 08. 20:15 0Likes

  Millió köszönet!!!

 • Richie
  Posted 2014. 04 23. 14:51 0Likes

  Köszönöm a leírást!
  Mi a helyzet akkor, ha az adatbázis nevét nem én találom ki hanem a CPanelon kapásból úgy van, hogy xyvalami_ és ide kell beírni a nevet.
  De az előző szolgáltatónál pedig xy32131valami_ volt e név

 • Endre
  Posted 2014. 04 23. 15:01 0Likes

  Kedves Richie!

  A configuration.php -ben megadott adatok számítanak. Tehát, ha megváltozott a prefix, tehát a példádban az xyvalami_ akkor a configuration.php-ben kell módosítani ezt erről: xy32131valami_
  Jó még tudni, hogy a cpanelen az adatbázis név a prefix-szel együtt 16 karakter lehet csak.

  • Richie
   Posted 2014. 04 23. 15:10 0Likes

   Köszönöm a segítséget!!

 • McM
  Posted 2015. 01 12. 17:23 0Likes

  Sziasztok!

  Egy régi 1.5 joomla oldalt szeretnék átköltöztetni és látszólag sikerült is, de amikor bármelyik menüpontra rákattintok, akkor a betöltendő oldal szétesik, mintha a template nem lenne mögötte! Van valami 5letetek mit nézzek meg? Mi lehet a gond?

  Üdv!

 • Endre
  Posted 2015. 01 15. 09:38 0Likes

  Üdv! Az 1.5-ös Joomlát nem támogatjuk, mert nagyon könnyen feltörhető rendszer. Mielőtt átköltözteted az oldalt hozzánk kérlek frissítsd 2.5.x vagy 3.x verzióra!
  bővebben erről itt olvashatsz: http://help.tarhelypark.hu/tarhely/csuf-gonosz-joomla-1-5/

Hozzászólás küldése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .