Mi szükségem a captcha -ra?

Amikor egy weboldalon nehezen olvasható szövegek beírására szólítanak fel, pl egy kapcsolat form kitöltésekor, akkor egy úgynevezett CAPTCHA -val van dolgod. A saját weboldaladon, ha kapcsolatfelvételi-űrlapot használsz, vagy regisztrálni lehet az oldaladon, akkor mindenképpen telepíts egy Captcha-t!

Mi az a Captcha?

A Captcha egy weboldal védelmi megoldás a robot programok ellen, olyan oldalakon, ahol űrlapon keresztül adatot, vagy emailt lehet küldeni.

Vannak olyan robot programok, amelyeket abból a célból készítettek, hogy megtalálja a weboldalon az adat vagy email küldésére képes formokat vagy regisztrációs űrlapokat, és emaileket küldjön vagy regisztráljon a weboldalon. Amennyiben nincs az oldalon Captcha, akkor ez minden esetben káros a weboldal tulajdonosának, illetve a tárhely szolgáltatónak egyaránt: a weboldal tulajdonosa azt veszi észre ilyenkor, hogy tömegesen regisztrálnak a weboldalán mindenféle fura nevű és email című felhasználók, vagy pedig spameket küldenek a weboldal nevében különféle email címekre. Utóbbi esetben a levelek kézbesíthetetlenségéről pattan vissza email arra az email címre, amelyet a weboldal tulajdonosa megadott az űrlapnak.

Mikor jó egy Captcha?

Egy Captcha általában akkor tudja hatékonyan megakadályozni a robot regisztrációkat, hogyha nehezen olvasható. Illetve vannak ma már modernebb megoldások is a szöveges captcháknál, pl a Google által fejlesztett Recaptcha, vagy a Honeypot megoldások, ezek megfelelő védelmet nyújtanak.

Google Recaptcha: itt első alkalommal elég egérrel bepipálni az “I’m not a robot” részt, ezzel bizonyítható az emberi mivoltunk. 🙂

Google Recaptcha

Sokadik alkalomra pedig képekre kell rákattintanunk a folytatáshoz.

Mi az a Honeypot?

Ez a Captcha inverze tulajdonképpen, de a célja ugyanaz. Ez egy “robot-csali” amely a weboldalon az ember számára láthatatlan, csak a robotok számára látható. Amikor egy robot meglátogat egy olyan oldalt, amelyen Honeypot van elhelyezve, az mindenképpen kitölti ezt a csalit és megpróbálja beküldeni az adatot. Ezzel már ki is derült, hogy ő egy robot, és neki nem szabad engedélyezni az adatok beküldését.

Hogy tudom telepíteni a weboldalamra a Captcha -t?

Ha valamilyen CMS rendszert használsz, akkor legtöbbször plugint kell telepítened az oldaladhoz, amelyet aztán az admin felületen tudsz bekapcsolni a megfelelő oldalhoz.

WordPress oldal esetén

Itt találod a listát a telepíthető captcha WordPress pluginokkal.

Mi a Google Recaptcha plugint ajánljuk, mert ebből létezik látható és láthatatlan is, illetve kellő védelmet nyújt az oldaladnak. Itt találod a listát a telepíthető Google Recaptcha pluginokkal.

Google Recaptcha telepítése

1. Jelentkezz be a telepítéshez a WordPress admin felületedre, ahol rá tudsz keresni a Bővítmények->Új hozzáadása menüpontból a “recaptcha” szóra.

2. Válaszd ki a számodra szimpatikus plugint, majd kattints a telepítésre!

3. Kapcsold be a plugint a bővítményeknél, de általában rögtön a telepítés után fel is dobja a bekapcsolás gombot.

4. A bekapcsolással még nem vagy készen, be is kell állítani a bővítményt.

5. Nyiss egy új böngésző fület, majd a ezen a linken lépj be a Google jelszavaddal. Belépés után a következő adatokat add meg:

6. A következő ablakon két kódot találsz: Site key és secret key. Mindkettőt másold át a WordPress pluginod beállításaihoz, hogy működjön a captcha! A Site key nyilvános lesz, a weboldalad kódjában megjelenik. A Secret key-t titkos kulcs, ennek nem szabad sehol sem szerepelnie nyilvános helyen, de a plugin beállításoknál a Secret key mezőbe át kell másolnod.

Jelöld be, hogy mely belépések előtt szeretnél Captcha-t megjeleníteni az oldalon:

Mentsd el a beállítást, és próbáld ki egy inkognitó ablakban! Ekkor a megfelelő belépési ablakoknál már meg kell jelennie a captcha-nak, feltéve, ha a látható captcha-t választottad. Ha hibásan adtad meg a kódokat, akkor az oldalon ki fogja írni a hibát a captcha modul helyén, a láthatatlan captcha esetén is.

Ha valamilyen beállítás miatt kizárnád magadat az oldaladról, akkor lépj be a WordPress-ed telepítési könyvtárjához, és keresd meg a wp-content/plugins könyvtárban a captcha könyvtárját és egyszerűen nevezd át. Ezzel kikapcsoltad a plugint, és ismét be tudsz lépni.

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..