PHP verzió kiválasztása és PHP beállítások

Legújabb szervereinken az eddigiektől eltérő menüpontban tudod beállítani a tárhelyről működő weboldalaidhoz a PHP verziót, és a PHP kiterjesztéseket, és az egyéb PHP limiteket.

Jó tudni!

A PHP verziók és beállítások menüponttal (PHP selector) a cpanel30, és afeletti számozású szervereink esetén találkozhatsz. A PHP selector esetén tárhelyenként egyféle PHP verzió használható.

Miért jó, ha egy weboldal a legfrissebb PHP verziót használja?

Minden PHP verzió váltáskor javul a biztonság és az oldalak gyorsasága is. Összehasonlítva pl. a WordPress betöltődési sebessége legalább harmadával jobb a 7.0-ás PHP verzióval, mint az 5.6-os verzión. Biztonsági szempontból pedig az egyes verziókon belül akár több ezer biztonsági rést foltoznak be, így hatványozottan több esélyt adunk a hackereknek az oldalunk feltörésére, ha régi PHP verziót használunk.

Használjuk mindig az elérhető legmagasabb PHP verziót, amelyet támogat a weboldal, és amivel működik megfelelően!

PHP verzió beállítása a cPanelen

Lépj be a cPanelre, majd válaszd a Szoftver->PHP Verziók és Beállítások menüpontot.

Válaszd ki a használni kívánt verziót. Fontos, hogy a beállításod az összes oldalra érvényes lesz, amelyet a tárhelyen kezelsz.

A beállítás a kiválasztás után rögtön mentésre kerül.

PHP kiterjesztések – PHP Extensions

Ennél a PHP kezelőnél lehetőséged nyílik szabadon állítani a PHP kiterjesztéseket. A kiterjesztéseket ugyanebben a menüpontban, tehát a cPanelen, a Szoftver->PHP Verziók és Beállítások menüpontban tudod beállítani.

A leggyakrabban használt kiterjesztések már alapértelmezetten be vannak kapcsolva. Továbbiakat tudsz bekapcsolni ezen a felületen, és a legtöbb kiterjesztéshez segítség szöveget ír ki az oldal, ha fölé viszed az egeret (kurzort).

PHP Beállítások – PHP Options

A PHP Beállítások menüpontot a fentiekhez hasonlóan a cPanelen a Szoftver->PHP Verziók és Beállítások menüpontban találod, és azon belül a Beállítások fülön

Jó tudni!

Ezeknek az értékeknek a módosítására akkor lehet szükség, hogyha az oldalad hibásan vagy lassan jelenne meg, illetve, ha a weboldal szoftver specifikációja előírja a magasabb értékeket. Soha ne adj meg értelmetlenül magas értékeket! WordPressnél a konfigurációs fájlban is tudsz állítani bizonyos értékeket, erről bővebben itt olvashatsz.

Pár fontosabb PHP Beállítás

max_execution_time: Ez az érték határozza meg másodpercben, hogy az oldalhoz mennyi ideig futhat egy PHP script. Ha „script timed out” hibát kapnál, akkor ez megoldhatja a hibát. A túl sokáig futó scriptek rossz programozási megoldásról árulkodnak, a weboldal működése akkor normális, ha egy script nem akar több percig futni. Maximális ajánlott érték: 300

max_input_time: Meghatározza a maximális idejét másodpercben annak, hogy meddig futhat egy script POST, GET kérésekkel, vagy fájl feltöltésnél. Maximális ajánlott érték: 300

max_input_vars: a beviteli változók értékét határozza meg. Olyan esetben szokott kelleni, hogy ezt a számot feljebb vedd, ha az oldal valamilyen  Az oldalon végzett módosítás után állítsd vissza az alapértelmezett értéket! Maximális ajánlott érték: 5000

memory_limit: Meghatározza (MB-ban), hogy a PHP értelmező mennyi memóriát használhat el egy PHP script futtatásakor. A legtöbb weboldalnak nincs szüksége nagy memória limitre, általában a rosszul optimalizált oldalaknál van erre szükség. Maximális ajánlott érték: 512M

post_max_size: Meghatározza (MB-ban), hogy mekkora lehet a maximális POST adat. A fájl feltöltési limitre is hatással van ez a beállítás. Maximális ajánlott érték: 64M

session.save_path: Ezen a helyen hozza létre a rendszer és tárolja a PHP session fájlt. Ne változtass ezen a beállításon!

upload_max_filesize: A maximálisan feltölthető fájlméretet határozza meg MB-ban. Maximális ajánlott érték: 64M

 

A beállított értékeket ellenőrizni tudod, ha a php.ini-vel egy könyvtárban létrehozol egy fájlt, és beleírod a következő sorokat:

majd egy böngészőből meghívod. A phpinfoban az adott értékekre rákeresve fogod látni, hogy a megadott értékek az érvényesek.

Visszaállítás alapértékekre

A beállításokat és kiterjesztéseket gombnyomásra vissza tudod állítani alapértékekre a képen látható gomb megnyomásával:

Hozzászólás küldése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .