Sávszélesség

A sávszélesség annak mértéke, hogy mennyi adatátvitel történik a különböző protokollon keresztül. Éppen most HTTP, POP, IMAP, FTP, és SMTP, s mindez feljegyzésre került a sávszélesség használati statisztikáidban.

Kulcsfogalmak az értelmezéshez

HTTP – Ez az összes adat a weblapodon, amihez egy webböngészőt használva hozzáfértek a http://-n keresztül. Magában foglal minden megtekintett oldalt, amit megnéztek, videókat, más médiákat, linkeken keresztül letöltött fájlokat, és más egyéb forgalmat.

POP – Ez bármilyen adat, amit a POP e-mail protokoll használatával értek el. A legtöbb e-mail kliens felhasználó olyasmivel dolgozik, mint az Outlook Express, és azt választja, hogy az e-mailjeit a POP protokoll segítségével nézze meg. A POP egyszerűen leszedi az e-maileket a levél kiszolgálóról, és nem ad arra vonatkozó jelzést, hogy az e-mailt korábban már olvasták-e vagy sem.

IMAP – Ez egy másik típusa az e-mail protokolloknak. Az IMAP egy állapotfigyelő protokoll, ami azt jelenti, hogy azt is megérti, melyik e-mailt olvasták már el korábban. Szinkronban van az email program a szerverrel.

FTP – Ez minden olyan adat a weblapodon, melyet webböngésző segítségével az ftp:// kombinációjával, vagy ftp kliens használatával értek el. Ez magában foglalja mind az FTP használatával az oldaladra átvitt fájlokat, mind pedig az oldaladról letöltötteket. Az anonim FTP forgalom is beletartozik ebbe a számításba.

SMTP – Ez egy olyan protokoll, amit kimenő leveleknél használunk.

Mi az a forgalom?

A forgalom az a kifejezés, amit az oldaladra és onnan átvitt adatmennyiség mérésére használunk. Éppen ahogy rengeteg autó halad a célja felé és onnan az autópályán, az adatok ugyanúgy áramlanak az oldaladra és onnan el. A kimenő és bejövő adatokat a méretük szerint, Megabájtokban számoljuk.