Több domain kezelése egy tárhelyen

Egy tárhelyen lehetőség van több domain kezelésére. Ennek beállítását a cPanelen tudod elvégezni. A cPanelre a Tárhely hozzáférési információk emailünk segítségével tudsz belépni.

Kapcsolódó hasznos cikkek:
cPanel belépési jelszó módosítása, elfelejtett jelszó
Belépés cPanel adminisztrátori felületedre
Domain átirányítások kezelése

Új domain-t három fajtaképpen lehet a tárhelyhez csatolni:

  • Aldomainként (ugyanazon domain alatt összekapcsolt, de külön elszeparált oldalként)
  • Parkolt domainként, alias (több domain ugyanazzal a tartalommal)
  • Kiegészítő tartományként (a fődomaintől eltérő külön kezelt oldalként)

Mindhárom esetben a cPanelen, a tartományok menüpontból kell elindulnod, ahogyan az alábbi képen látható.
(Korábban a 3 opció, aldomain, alias és kiegészítő tartomány külön menüpontokra volt szedve, viszont az újabb tárhelyeken ezek már egy helyre kerültek.)

A következő oldalon láthatod a tárhelyhez hozzáadott domainjed, itt tudod őket kezelni is.

Új domain hozzáadásához kattints az „Új Domain Hozzáadása” gombra.

Aldomain (Altartomány)

Aldomainnek vagy Altartománynak nevezzük a böngésző sorában következő formátumban megjelenő domain nevet: valami.domainnev.hu

Amennyiben rendelkezik valaki saját domain névvel, ahhoz technikailag tetszőleges számú aldomain vehető fel. Tételezzük fel, hogy tied a testdomain.hu. Ebben az esetben a valami.testdomain.hu link első felében szereplő „valami” helyére tetszőleges szó írható. Ez a szó az aldomain.

Az aldomainek létrehozása díjmentes, mivel nem szükséges külön domaint regisztrálni hozzá, de akár külön weboldalt is megjeleníthetsz az egyes aldomaineken, vagy akár átirányíthatod másik szerverre, vagy mappára a saját tárhelyeden.

Aldomain-ek segítségével oldalaid elszeparálhatók egymástól, mégis összekapcsolja őket a fő domain név.

Aldomain létrehozásához válaszd a cPanel adminisztrátori felületen a „Tartományok” ikont,

Itt megadhatod az aldomainnel kiegészített domain nevét. Alapértelmezetten a fődomain public_html mappájához fogja kötni, de a „Share document root” -nál a pipát kivéve megadhatod a könyvtárat a tárhelyeden (érdemes nem a public_html könyvtárban létrehozni az aldomainhez tartozó mappát, hanem adj meg neki egy subdomains nevű mappát a public_html mappával egy szinten), ahol az aldomain-hez tartozó weboldal található.

A példán látható esetben a valami.testdomain.hu aldomainhez az „Elküldés„-re kattintás után a subdomains/valami.testdomain.hu könyvtárat fogja létrehozni a cPanel, és ide kell majd feltöltened a weboldalt, amely a valami.testdomain.hu -n fog megjelenni.

Jó tudni!

Az aldomain létrehozása után, amikor kipróbálod a böngészőben, nem biztos, hogy egyből megjelenik, idő kell neki, legfeljebb általában egy óra mire a böngészőben is láthatóvá válik, ha feltöltöttél weboldalt az aldomainre.

 

Parkolt domain (Alias)

Parkolt domainek: több domain ugyanazzal a tartalommal, amely a public_html nevű mappádba lett feltöltve – amely egyébként egyben a tárhelyed fődomainjének mappája.

A parkolt domain név tulajdonképpen a tárhelyed fő domain nevének más néven nevezése, alias-a. Tételezzük fel, hogy tied a testdomain.hu és a testdomain2.hu. Ha tárhelyed fő domain neve a testdomain.hu és az adminisztrációs felületen a fenti képen látható módon ugyanazon dokumentum gyökér alá veszed fel, akkor a testdomain2.hu cím alatt ugyanaz a tartalom fog megjelenni mint a testdomain.hu alatt. A két oldal teljesen megegyezik. Azaz minden parkolt domain a tárhelyen a public_html mappára mutat.

Ez elvégezhető a kiegészítő tartományként hozzádott domainek-nél is, csupán arra kell figyelni, hogy ki kell venni a pipát a „Share document root”-nál, és ugyanabba a dokumentum gyökérbe kell irányítani, ahol a kiegészítő tartomány van, tehát ha mondjuk a testdomain3.hu a subdomains/testdomain3.hu mappában helyezkedik el, akkor a test-domain3.hu domain-t úgy tudod felvenni a testdomain3.hu aliasaként, hogy ugyanazon subdomains/testdomain3.hu mappába irányítod a dokumentum gyökeret, ahogyan a lenti képen látható.

A kiegészítő tartományokról bővebben lentebb olvashatsz.

A parkolt domain beállításához írd be a parkolni kívánt domain nevet, hagyd bent a pipát ha a fődomain alá szeretnéd felvenni, vagy add meg a megfelelő útvonalat, majd kattints az „Elküldés” gombra.

Kiegészítő tartomány

Kiegészítő tartományok: több domain egy tárhelyen, eltérő weboldalakat megjelenítve, különböző mappából.

A parkolt domain-hez hasonlóan ebben az esetben is több domain-t rendelünk egy tárhelyhez,  megadható, hogy a hozzáadott domain a tárhely melyik könyvtárára mutasson, így egy tárhelyen megjeleníthető akár több domain tartalma is.

Ha az alábbi képen látható módon veszed fel a hozzáadott domaint, akkor a cPanel létrehoz egy könyvtárat az „Elküldés” gombra kattintás után a hozzáadott domainedhez a tárhelyed gyökerében. Így teljesen elkülönítve tudsz két domain nevet kezelni.
Alapértelmezettem a mappa neve megegyezik a domain nevével.

TIPP

Ha nem tudsz létrehozni hozzáadott domaint a cPanel felületen ellenőrizd, hogy nincsen-e felvéve már ugyanaz a domain parkolt domainként. A tárhely fő domainjét nem szükséges felvenni hozzáadott domainként. A fő domained mindig a public_html mappára mutat.

Jó tudni!

Ha parkolt vagy hozzáadott domain neveket szeretnél használni, nem elég itt engedélyezni, hanem az weboldalunkon le kell adnod egy új domain megrendelést a parkolt vagy hozzáadott domain nevével. A díjakat az itt található táblázatunk tartalmazza.