WordPress oldal költöztetése – 1/2 lementés

WordPress oldalad költöztetésében szeretnénk segítséget nyújtani ezzel a 2 részes cikkel.

Mindenek előtt (ha a nálunk lévő oldalad más domainen lesz, mint azelőtt)

Legelső lépésként lementés előtt állítsd át a WordPress admin felületére belépve a Site URL-t! Persze csak akkor, hogyha nem ugyanazon a domainen lesz nálunk a weboldalad. Ha a domain, illetve az oldalad elérési útja ugyanaz, akkor ezt a lépést átugorhatod.

domained.hu/wp-admin – belépés az admin felületre, ezután Beállítások->Általános->WordPress cím (URL) és Honlap cím (URL) ezeket kell átírnod az új domainedre. (Természetesen, ha azt szeretnéd, hogy az oldalad működjön még a régi linken, akkor ne írd át az URL-eket!)

Jó tudni!

Ha ezt elmulasztottad nincs nagy gáz, cikkünk második részében leírjuk, hogy mit kell tenni ilyenkor!

Mit kell lementenem?

Szolgáltatótól függ, hogy milyen módon tudod lementeni a WordPress oldaladat. Két dologra kell koncentrálnod:

  • fájlokra – ezeket FTP-n vagy fájlkezelőn keresztül tudod lementeni
  • adatbázisra – ezt rendszertől függően tudod lementeni, de legtöbbször a PhpMyAdmin felületen tudod exportálni azt az sql fájlt, amely tartalmazza az adatbázist.

A legegyszerűbb dolgod akkor van, ha cPanel van a másik szolgáltatónál is, ekkor csak generálnod kell egy teljes mentést, amely tartalmazza az összes adatbázist, fájlt és könyvtárat.

Hol találom a fájlokat és mit kell lementenem?

A WordPress abból a könyvtárból működik amelyet megadsz a tárhelyen a domainednek, vagy ha ez a fő domained, akkor jellemzően public_html vagy valamilyen public könyvtár az, amelyben megtalálod a WordPress fájlokat és könyvtárakat.

Itt láthatod, hogy milyen fájlok és könyvtárak vannak egy új WordPress könyvtárában:

wordpress költöztetés 1 - cpanel fájlkezelő, fájl lista

Hol találom, hogy mi az adatbázis neve, amit le kell mentenem?

A WordPress a telepítési könyvtárban a wp-config.php fájlban tárolja a beállításait. Itt lehet megnézni, hogy mi az adatbázis neve, amit ki kell exportálni a PhpMyAdmin felületen.

jelen példánál látszik, hogy az adatbázis neve ‘domatest_wpfo’ (ahol a ‘domatest’ a tárhely felhasználói neve). Ezt az adatbázis kell megkeresni a PhpMyAdmin felületen, majd az exportálásra kell kattintani, és ezt az sql kiterjesztésű fájlt lementeni saját gépre.

wordpress költöztetés 1 - phpmyadminban adatbázis exportálása

Ha lementetted saját gépre a fájlokat (mappákkal együtt), és az adatbázis fájlt, akkor végeztél a lementéssel. Jöhet a feltöltés a nálunk lévő tárhelyre!