WordPress oldal költöztetése – 2/2 visszaállítás

Ha lementetted előző szolgáltatódnál lévő tárhelyedről a WordPress oldalad, ahogy az cikkünk első részében leírjuk, akkor már csak a feltöltés marad a nálunk lévő tárhelyre.

Fájlok feltöltése cpanel fájlkezelőjével

1. Keresd meg a gépeden a lementett WordPress-es fájlokat és könyvtárakat, és csomagold be zip-pel a következőképpen:

wordpress költöztetés 2 - FTP felmásolás

Jó tudni!

Ha a zip fájlod úgy néz ki, hogy pl. zip/wordpress/fájlok és könyvtárak, akkor saját gépen csomagold ki a zip-et, és úgy csomagold be, hogy így legyen: zip/fájlok és könyvtárak. Ha nem így teszel, akkor a feltöltés után a cpanel egy wordpress könyvtárban fogja elhelyezni a fájlokat, és azok úgy lesznek elérhetőek, hogy domained.hu/wordpress

2. A cPanel fájlkezelőjében az oldalad telepítési könyvtárát keresd meg. Ez fő domain esetén mindig a public_html, ha pedig hozzáadott domainen szeretnéd megjeleníteni az oldalt, akkor a hozzáadott domain dokumentum gyökerét kell megkeresned, ezt legkönnyebben a domainek->hozzáadott domainek részen tudod kideríteni a cpanelen.

Itt kattints a Feltöltés ikonra, majd a Tallózás-ra, és keresd meg a zip fájlt, majd töltsd fel. Ha végzett a feltöltéssel, akkor a zip fájlt meg fogod találni a megfelelő könyvtárban.

3. A fájlkezelőben kattints egyszer a zip fájlra, majd kattints a Kibontás ikonra, majd a képen látható módon csomagold ki a zip fájlt:

wordpress költöztetés 2 - zip kicsomagolás

Ha ez megvan látni fogod rögtön a fájlkezelő ablakban a kicsomagolt könyvtárakat és fájlokat. A zip-et töröld a tárhelyről, hogy ne foglalja a helyet!

Jó tudni!

Ha nagyobb mennyiségű adatot szeretnél kicsomagolni, akkor azt nem biztos, hogy 2 perc alatt ki fogja csomagolni a szerver. Ha pedig nem végez ez alatt, akkor a kicsomagolás nem lesz teljes. Ezért nagyobb állomány (pl. több száz MB) Javasoljuk az FTP-n keresztüli másolását, a már kicsomagolt fájloknak!

4. Adatbázis visszaállítása

A lementett WordPress adatbázis fájlodat phpMyAdmin felületen tudod feltölteni. Ahhoz hogy ezt megtedd először létre kell hozni az adatbázist a cpanelen.

Keresd meg a cPanelen az adatbázisok->Mysql adatbázisok menüpontot. Hozd létre az adatbázist egy olyan néven amelyet majd meg kell adnod a wordpress wp-config.php fájlban is.

Jó tudni!

A tárhelyeken általában a felhasználói név a fő domainhez kapcsolódik, ezért valószínű, hogy nem fogod tudni ugyanazon a néven létrehozni az adatbázist, amin a régi tárhelyen volt. Ha figyelmesen követed a leírásunkat, akkor nem lesz gond, leírjuk, hogy mit és hol kell átírnod!

A cpanelen a mysql adatbázisok menüpontban a cpanel userneved előtagjával fogsz tudni adatbázist létrehozni. Példánkban ez a ‘domatest’, tehát itt a domatest_wpfo adatbázist fogom létrehozni.

wordpress költöztetés 2 - új adatbázis létrehozása

5. Adatbázis felhasználó (user) létrehozása

hozz létre egy adatbázis felhasználót. FONTOS: A jelszót jegyezd fel valahova, mert ezt kell majd megadnod a wp-config.php -ban (lásd 6-os pont)!

wordpress költöztetés 2 - mysql felhasznaló létrehozása

6. Kösd össze a felhasználót az adatbázissal:

wordpress költöztetés 2 - felhasználó hozzáadása adatbázishoz

add meg a usernek az összes jogot:

wordpress költöztetés 2 - felhasználói jogosultság mysqlben

7. Most be kell állítani, hogy a WordPress felismerje az adatbázist. Ehhez a wp-config.php -t kell szerkesztened. Ezt a cPanel fájlkezelőjével (Edit-re kattints jobb gomb után) vagy FTP-n keresztül teheted meg (Total Commanderben F4-gyel tudod szerkeszteni a fájlt). A wp-config.php fájlt a telepítési könyvtárad gyökerében találod.

A következő beállításokra kell figyelned:

A DB_NAME egyezzen meg az adatbázis nevével, a DB_USER az adatbázis userrel, és a DB_PASSWORD pedig azzal a jelszóval, amelyet az adatbázis user létrehozásakor megadtál (lásd 5-ös pont).

8. Utolsó mozzanat következik: PhpMyAdmin-ban be kell importálni a régi tárhelyen kiexportált sql fájlt. Keresd meg a cPanel->Adatbázisok->PhpMyAdmin ikonját és amikor beléptél keresd meg azt az adatbázist amelyet létrehoztál. Kattints rá az adatbázisra a bal oldalon, majd az Importálás gombra és tallózd be a saját gépedről az sql fájlt. Amikor végzett a művelettel, akkor nézd meg az oldaladat egy böngészővel, működnie kell!

Nem működik, mi a baj?

Valószínűleg lementésnél nem állítottad át az oldalad URL-jét. Ez abban az esetben lényeges, ha megváltozott a domained, vagy más az elérési útja a WordPress oldaladnak. Ez esetben ezt kell tenned:

Menj a cpanel->adatbázisok->phpMyAdmin menüpontjába, keresd meg az adatbázisok között azt, amelyik a WordPress oldaladhoz tartozik. (Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik ez, akkor a WordPress telepítési könyvtárban a wp-config.php fájlban keresd meg a sort: /** The name of the database for WordPress */ ez alatt találod az adatbázis nevét.)

A phpMyAdmin-on ha megvan az adatbázis, akkor jelöld ki a bal oldalon az adatbázist, majd keresd meg a wp_options táblát, és kattints rá:

Itt két helyen kell átírnod az URL-t:

  • siteurl
  • home

kattints kétszer az URL-re az option_value oszlopban és írd át az új url-re:

A lap alján kattints a következő oldalra, mivel a táblák nem férnek el egy oldalon, és a home sor a második oldalon lesz:

Végül írd át a home sorban lévő URL-t is az újra:

Ha ezzel megvagy akkor a WordPress Oldalad költöztetését sikeresen elvégezted!

Még mindig nem működik!! (Gyakori hibák megoldásai)

Adatbázis kapcsolódási hiba az oldalon: ellenőrizd, hogy a wp-config.php fájlban ugyanaz-e az adatbázis neve, az adatbázis user, és a hozzá tartozó jelszó, amit a cpanel adatbázisok menüpontban megadtál. Illetve azt is ellenőrizd, hogy az adatbázist összekötötted-e a felhasználóval. Bővebb segítséget ehhez itt találsz.

A főoldal bejön jól, de a linkek nem működnek: ellenőrizd a htaccess-t, lehet hogy ahonnan elhoztad az oldaladat már htaccess beállításokra volt szükség.

500-as hibát ad az oldal: ellenőrizd a cpanelen a hibanaplót, htaccess vagy fájl/mappa jogosultság hiba okozhatja.

A főoldal bejön, de az aloldalak 404-re futnak: Olykor nem működnek a szép URL-ek a WordPress alatt, ezt nagyon egyszerűen lehet orvosolni, a Beállítások > Közvetlen linkek oldalon csak kattints rá a Módosítások mentése gombra anélkül, hogy módosítanál bármit a beállítások között. Amennyiben a weboldalon működik cache bővítmény, így azt is érdemes utána üríteni, hogy ne a már letárolt tartalmakat, hanem frisseket kapjunk betöltéskor.

A domain bejegyzés előtti WordPress admin oldal használata

Amíg a domained bejegyzése meg nem történt egy ideiglenes linken tudod elérni az oldaladat. A WordPress admin felületedet viszont csak akkor fogod tudni elérni a domain bejegyzése előtt, ha az alábbi sorokat rögzíted a wp-config.php fájlodban:

<?php után ezt kell beírnod a wp-config.php-ben:

ahol a ~userna5 helyére helyettesítsd be a cpanel felhasználó nevedet!

Ha megvan a domain bejegyzés, akkor töröld a fenti sorokat a wp-config.php-ből!