WordPress.com weboldal költöztetése önálló WordPress-re

A WordPress.com ingyenes csomagja sokaknak csábító lehet céges vagy személyes weboldal létrehozása során, ugyanakkor hamar szűkösnek bizonyulhatnak a korlátok. A havidíj pedig nem feltétlenül vonzó lehetőség annak fejében, hogy domainnevet és tárhelyet tudunk bérelni egy évre. Szerencsére a WordPress-t a saját tárhelyünkre is telepíthetjük, illetve a meglévő WordPress.com-os oldalunk tartalmát átvihetjük a tárhelyünkön futó weboldalunkra.

A tartalom átmozgatásához szükség van egy már működő WordPress alapú weboldalra tárhelyünkön, aminek telepítését a WordPress telepítése című leírásunkban mutatjuk be.

https://help.tarhelypark.hu/tarhely/wordpress-telepitese/

Első lépés: a wordpress.com-os weboldal tartalmának exportálása

A wp.com-os weboldal admin felületén kattints az Eszközök > Exportálás menüpontra. A megjelenő képernyőn lehetőség nyílik a különböző tartalomtípusok szerint kimenteni az információkat, itt a Minden tartalom opció alapértelmezetten be van jelölve, általában nem szükséges változtatni.

Kattints az Export fájl letöltése gombra, és fél-egy percen belül letöltődik egy .xml kiterjesztésű fájl (pl. weboldalcim.WordPress.2020-02-10.xml). Elképzelhető, hogy egy .zip fájlba csomagolva kapod meg emailben az exportált tartalmat, ilyenkor érdemes kicsomagolni a fájlt, és ellenőrizni a fájlnevet.

Második lépés: a letöltött fájl importálása a tárhelyen működő WordPress weboldalra

Amennyiben már rendelkezel egy telepített WordPress-sel a tárhelyünkön, úgy jelentkezz be annak admin felületére (pl. http://webcimem.hu/wp-login.php), majd a menü oldalsávban kattints az Eszközök > Importálás menüpontra. A WordPress importáló bővítmény alapértelmezetten nincs telepítve, így a felsorolt importálási lehetőségek közül kattints a WordPress felirat alatti Telepítés most linkre.

A gyors telepítést követőnek kattints a megjelenő üzenetben található linkre, ekkor egy fájl tallózási opciót kínál a rendszer, ide az előző lépésben letöltött .xml végződésű fájlt kell megadnod, majd a Fájl feltöltése és importálása gombbal indíthatod az importálást. A fájl beolvasását követően az importáló megkérdezi, hogy melyik létező felhasználóhoz társítsa az importált tartalmakat, illetve felkínálja, hogy a képeket is átvegyük a korábbi weboldalról (ezt érdemes bepipálni). Az importálás végén egy rövid áttekintést láthatsz, hogy milyen tartalmakat sikerült átvenni, amennyiben hiba történik, itt kapsz tájékoztatást róla.

Jó tudni!

Az importálást követően célszerű ellenőrizni az átvett tartalmakat, nézd meg az Oldalak, Bejegyzések és Média menüpontokat, böngészd át, milyen oldalak, bejegyzések jöttek létre.

Hozzászólás küldése

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .