Egyéni hibaoldalak

Ezzel az eszközzel egyedi hibaoldalakat hozhatsz létre, amelyek akkor jelennek meg, ha a felhasználók rossz vagy lejárt címet ütnek be, vagy amikor nincs jogosultságuk elérni egy bizonyos könyvtárat a tárhelyeden.

A hibaoldal arról informálja a látogatót, hogy probléma merült fel az oldal elérése során. Mindegyik problémának saját kódja van. Például az a látogató, aki nemlétező URL-t ír be a böngészőbe, 404-es hibát fog látni, míg a jogosulatlan felhasználó 401-es hibát kap, ha az oldalad tiltott területére kíván belépni.

Az alap hibaoldalakat a webkiszolgáló (Apache) automatikusan hozza létre. Ha azonban egyéni hibaoldalakat szeretnél, azokat itt létrehozhatod bármely érvényes HTTP státuszkódra, ami 4-gyel vagy 5-tel kezdődik.

Egyéni hibaoldal készítése

Miután kiválasztottad a domain-t, kattints arra a hibatípusra, amihez egyéni hibaoldalt szeretnél készíteni.

Ezután egy egyszerű HTML szerkesztő ablak nyílik meg, egy üres HTML oldallal. A program lehetőséget nyújt, hogy beszúrjál az oldaladra olyan kódokat, amivel pl. informálhatod a látogatóidat, hogy milyen IP címről keresték fel az oldaladat, vagy, hogy milyen URL-t látogassanak meg, ha rossz helyen járnak.

Jó tudni!

A szerkeszthető fájl egy üres html oldal, amely nem tartalmaz semmilyen kódot, olyat sem például, mint ami a karakterkódolásért felelős. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar ő,ű vagy egyéb ékezetes karaktereink jól jelenjenek meg az oldalon. A karakterek megfelelő megjelenítéséhez UTF-8 kódolást kell beleírni a fájlba az itt látható példához hasonlóan.

Akár háttérképeket, vagy más képeket, különböző betűkészleteket, vagy más változtatásokat is elhelyezhetsz ezen az oldalon.

Pl.

Eredménye ez lesz:

Stop!

Ha elmentetted a fájlt, a program létrehoz egy 404.shtml fájlt a public_html mappádban. Ezt később bármikor szerkesztheted, ha meg szeretnéd változtatni az egyéni hibaoldalad kinézetét.

Ha kész vagy a domain neved után akármit beírva láthatod a saját hibaüzenetedet. Pl. http://testdomain.hu/asdf