Lassú a WordPress? Emeld a memória limitet!

Egyszerű blogolásnál ritkán, komolyabb, üzleti felhasználásnál gyakrabban futhatunk bele, hogy WordPress alapú weboldalunk kicsit küszködik, lassabban tölt, kicsit több időbe telik az egyszerűbb feladatok végrehajtása is. Olykor ezt a telepített bővítmények/sablonok okozzák, egyszerűen keveslik a memória méretét, melyet a WordPress használni enged. Alapértelmezetten a WordPress rendszer 40 MB, Multisite oldalak esetén 64 MB memóriát enged felhasználni, sok esetben ez a memória limit kevés.

Figyelem!

A következőkben a WordPress egyik rendszerfájlját fogod módosítani, körültekintően járj el mindenképpen! Készíts mentést a szerkesztendő fájlról gépedre/tárhelyedre (pl.: wp-config.php.eredeti).

Memória limit beállítása WordPressnél

Ne ess kétségbe, könnyen segíthetsz ezen a problémán, adj több memóriát a WordPress-nek! Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a wp-config.php-t módosítsd. Keresd meg az alábbi sort a fájlban Softaculous telepítés esetén:

vagy kézi telepítés esetén magyarul:

Ezután szúrd be a következő kódrészletet a fenti sor fölé:

Mentsd el a fájlt, és végeztél is! Amennyiben az admin felületen érzékelsz lassulást, úgy ez a parancs segíthet:

Amennyiben a módosítás után nem működik az oldal, valószínű, hogy elrontottad a fájlt, állítsd vissza a korábbi állapotot a lementett eredeti fájlból (pl.: wp-config.php.eredeti), és végezd el újra a műveletet, lehetőleg óvatosabban, mint előtte.

PHP limitek módosítása

Bizonyos pluginok az alapbeállításnál magasabb PHP limiteket követelnek meg. Ezeket a limiteket tudod változtatni a cPanelen a Multi PHP INI editorban.

Mit tehetsz még a WordPress oldal gyorsításához?

Előfordul, hogy a memória limit emelése nem hozza meg a kellő eredményt. Ilyenkor a következőket tudod tenni: